"Ξαναφτιάξε τη βαλίτσα σου"

2020-08-25

«Και τελικά, μπορούμε να αντέξουμε πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε ότι μπορούμε» - Φρίντα Κάλο 

Στον κύκλο που λέγεται ζωή, υπάρχουν εύκολες και δύσκολες στιγμές. Όταν διανύουμε βέβαια δύσκολες στιγμές, είναι λες και βρισκόμαστε σε άλλο πλανήτη. Χρειάζεται να παλέψουμε για να επιβιώσουμε. Τα πράγματα που έχουμε να κάνουμε, μας φαντάζουν δυσανάλογα σε σχέση με τη δύναμη και το χρόνο που διαθέτουμε. Που καιρός για γλέντια και χαρές, αλλά ακόμη και αν έμενε, η καρδιά μας θα απουσίαζε. 

Συνήθως, όταν βιώνουμε δύσκολες στιγμές, εστιάζουμε την προσοχή μας στο παρελθόν ή στο μέλλον. Ποτέ δεν ζούμε στο απόλυτο παρόν, στο εδώ και στο τώρα! Βιώσαμε, το προηγούμενο διάστημα μια βίαια αλλαγή και πια διανύουμε μια προκλητική εποχή, η οποία μας ενθαρρύνει να βιαζόμαστε και να ξεχειλίζει η καθημερινότητα μας από ζητήματα, που μας ωθούν να στοχεύσουμε μακριά από την αίσθηση του νοήματος και του σκοπού της ζωής μας. Η αίσθηση της ισορροπίας έχει χαθεί. 

Εσύ όμως που τώρα, επίλεξες να με διαβάσεις, πρόσεξε καλά τούτο: είσαι ζωντανός, είσαι ζωντανή αυτή τη στιγμή-τώρα! Άκουσε κάθε ψίθυρο και αναγνώρισε τα θαύματα που συμβαίνουν στη ζωή! Σταμάτα να βολεύεσαι με έναν αγχωτικό και μη ικανοποιητικό τρόπο ζωής. 

Χρειάζεσαι ανανέωση! Η ομορφιά και η μαγεία είναι εδώ! Βρες χρόνο για γαλήνη, απομόνωση και για να υπάρχεις συνειδητά. Εξέτασε τη ζωή σου, σαν να είσαι μπροστά σε ένα καθρέφτη. Αυτό θα σου δώσει απίστευτη ελευθερία και απόλυτη ευθύνη. Τέρμα οι δικαιολογίες. Εσύ, έχεις την ευθύνη του εαυτού σου! Ακολούθησε την καρδιά σου και ονειρέψου το αδύνατο όνειρο, ώστε να ζήσεις με χαρά και πάθος!

Το σημαντικό δεν είναι ο προορισμός, αλλά η απόλαυση που βρίσκεται στο ταξίδι!  

  • Πίστεψε στα όνειρα σου: Είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην αυθεντική χαρά και την ολοκλήρωση.
  • Θέσε προτεραιότητες στη ζωή σου! Αξιοποίησε σοφά το χρόνο σου, καθώς «Τα πάντα ρεί, μηδέποτε κατά τ'αυτό μένει», Ηράκλειτος, Φιλόσοφος της αέναης κίνησης και της μεταβολής
  • Αν κάνει σε βαραίνει, μην το κάνεις: «Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει πάντα αυτό που θέλει, αλλά ο καθένας μπορεί να ΜΗΝ κάνει ΠΟΤΕ αυτό που δεν θέλει», Χόρχε Μπουκάι
  • Απλοποίησε τη ζωή σου: Είναι πεποίθηση πως εάν δουλεύεις σκληρά ή εάν ευχαριστείς συνεχώς τους άλλους, θα είσαι καλά. Δεν είναι εντάξει αυτό και είναι εντάξει που δεν είναι εντάξει, γιατί τώρα πια το ξέρεις. Δες το λοιπόν σαν μια ακόμη εμπειρία και προχώρα μπροστά, τα βήματα πίσω επιτρέπονται μόνο στο τάνγκο. Τέρμα με αυτού του είδους την εξάντληση και την ακαταστασία που υπάρχει μέσα σου.
  • Να βλέπεις τη θετική πλευρά: Φαντάσου πως κάθε σκέψη σου είναι μια προσευχή. Εφόσον κάνεις θετικές σκέψεις τότε να ξέρεις πως ελκύεις τόσο θετικά πράγματα όσο και, θετικούς ανθρώπους στη ζωή σου.
  • «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό»:Αντικατέστησε αυτή την αρνητική δήλωση, με την θετική ερώτηση «Πως μπορώ να το κάνω να συμβεί;»
  • Εστίασε σε ότι συμβαίνει τώρα:Δώσε στα πράγματα την πραγματική τους διάσταση. Σταμάτα να φαντάζεσαι το παρελθόν ή το μέλλον. Το παρόν είναι το δυνατό σου σημείο!
  • Να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου: Είσαι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή σου. Το σημαντικότερο χαμόγελο είναι το δικό σου.

Άφησε πίσω τα παλιά και κάνε χώρο στα καινούργια. Σε αποχαιρετώ με το δικό μου, κατάδικό μου σύνθημα και ελπίζω να σε εμπνεύσει και να σε παρακινήσει για μια θετική αλλαγή: «Είναι σπουδαίο πράγμα να κατακτά κανείς τον εαυτό του!»

Τι και αν ήδη έχεις επιστρέψει από τις διακοπές σου, αξίζει να ξαναφτιάξεις τη «βαλίτσα» σου ώστε να ζήσεις καλύτερα!

ΚατερίναΜόσχου,

Corporate & Life-NLP Coach, Practitioner Marte Meo,  Σύμβουλος Μεθοδολογίας Belbin, Διπλωματούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας