Tips & Trick's για την Ενσυναίσθηση και Συμπόνια!

2020-10-16

Στα προηγούμενα άρθρα, εξηγήσαμε τι είναι η ενσυναίσθηση, η συμπόνια, τις διαφορές ανάμεσα τους, τους λόγους που μας είναι σημαντικές και δόθηκαν και σχετικάα εργαλεία, ώστε να αναγνωρίσει -όποιος επιθυμεί-, τα επίπεδα έκθεσης σε κάθε μια από αυτές τις δυο οντότητες.

Αυτό που μένει τώρα λοιπόν είναι, να εκπαιδευτούμε κατάλληλα. Να  τις ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας και να βελτιώσουμε τόσο τις προσωπικές όσο και τις επαγγελματικές μας σχέσεις, ώστε να είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη προσωπική μας ευημερία. 

Είστε έτοιμοι για αυτό, έτσι δεν είναι; 

Το Καλοτάξιδο, ετοίμασε 4 διαφορετικούς τρόπους, όπου οι ηγετικές φιγούρες μίας επιχείρησης, ενός οργανισμού  μπορούν να εφαρμόσουν, ώστε να επικοινωνούν με ενσυναίσθησή και συνάμα να βελτιώσουν την απόδοση των υπαλλήλων τους στον εργασιακό χώρο. 

Ξεκινάμε!!!

  • Ενισχύστε την αποτελεσματικότητα της ομάδας σας!

Προσέξτε τα σημάδια υπερβολικής εργασίας (ή/και Burnout) στα μέλη της ομάδας σας. Η εξάντληση και το λεγόμενο Burnout (για περισσότερα αναφορικά με το Burnout μπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερες αναρτήσεις του «Καλοτάξιδο»), είναι ίσως και το μεγαλύτερο, σύγχρονο πρόβλημα στις σημερινές επιχειρήσεις. Συμπτώματα υπερεργασίας και Burnout είναι πιο επίφοβο να εμφανιστούν σε περιόδους έντονου στρες και πίεσης. Το γεγονός αυτό, κάνει την εμφάνισή τους πιο επίφοβη στην παρούσα περίοδο του COVID-19, η οποία φαίνεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην επαγγελματική όσο και στη προσωπική ζωή όλων μας.

Οι διευθυντές, τα στελέχη που έχουν εκπαιδευτεί στην ενσυναίσθηση είναι σε θέση να αναγνωρίσουν σημάδια υπερβολικής εργασίας/Burnout σε άλλους προτού αυτή η εξάντληση έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο σε ατομικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο. Το να αφιερώνετε λίγα επιπλέον λεπτά κάθε εβδομάδα για να κάνετε ένα check στα μέλη της ομάδας σας και να αξιολογήσετε το πώς διαχειρίζονται τον τρέχοντα φόρτο εργασίας τους, μπορεί να έχει σημαντικά θετικό αντίκτυπο στην απόδοση και τη ψυχική τους υγεία! 

  • Ενισχύστε την δέσμευση των μελών της ομάδας σας!

Δείξτε ειλικρινές ενδιαφέρον για τις ανάγκες, τις ελπίδες και τα όνειρα άλλων ανθρώπων. Οι δεξιότητες που κατέχει μία ηγετική φιγούρα με ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση στο χώρο εργασίας, περιλαμβάνει την κατανόηση των ατομικών, μοναδικών αναγκών και στόχων κάθε μέλους της ομάδας. Τι αντίκτυπο έχει αυτό στις επιδόσεις των μελών των ανθρώπων σας; Ο ηγέτης σε θέση να αναθέτει σωστά αρμοδιότητες και έργα και έτσι, συμβάλει στην αύξηση της απόδοσης, όσο και στην ικανοποίηση των εργαζομένων. Τα μέλη της ομάδας από την άλλη, διαπιστώνουν πως ο ηγέτης τους, τους αναγνωρίζει και τους ξεχωρίζει και οι ίδιοι είναι πιο αφοσιωμένοι και πρόθυμοι να κάνουν τα περισσότερα. 

  • Συνδεθείτε καλύτερα με τα μέλη της ομάδας σας!

Δείξτε συμπόνια όταν, κάποιος αποκαλύπτει μια προσωπική απώλεια. Οι πραγματικές συνδέσεις και φιλίες στον χώρο εργασίας (και όχι μόνο) είναι βαρυσήμαντες και η ενσυναίσθηση είναι ένα «εργαλείο» που οι ηγέτες, μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να συνδεθούν με τους υπαλλήλους τους. Αξίζει να θυμόμαστε πως όλοι έχουμε βιώσει απώλειες και τις φορές εκείνες που δυσκολευόμαστε να συνδεθούμε με τη συγκεκριμένη απώλεια, μας είναι σημαντικό να αισθανόμαστε πως οι γύρω μας λειτουργούν με ενσυναίσθηση και συμπόνια.

Να αναφέρουμε πως η απώλεια και το πένθος είναι δύο αντικειμενικές οντότητες. Οι άνθρωποι μπορεί να εκλάβουμε ως απώλεια και να πενθήσουμε όλων των ειδών τα πράγματα, από μία σχέση ή δουλειά μέχρι και τον χαμό κάποιου αγαπημένου μας. 

  • Κάνε το χρόνο σύμμαχο σου!

Η ενσυναίσθηση και η συμπόνια δεν κατακτούνται εν μία νυκτί. Η αναζήτησή για έναν περιβάλλον με ενσυναίσθηση και συμπόνια είναι ένας μαραθώνιος, και όχι ένας απλός αγώνας δρόμου. Το να μάθουμε να αναπτύσσουμε αυτές τις δεξιότητες, όπως και την υπομονή, την ενεργητική ακρόαση όπως και να απευθύνουμε προσεκτικές ερωτήσεις, χρειάζεται χρόνο. Όσο περισσότερο αλληλοεπιδρούμε και νιώθουμε άνετα με την ομάδα μας, τόσο πιο εύκολο γίνεται το να τους δείξουμε ενσυναίσθηση και συμπόνια και εκείνοι από πλευράς τους να νιώσουν ασφαλείς. 

Tip: Παραμέρισε τις όποιες κακές εμπειρίες ή τους τοξικούς συνάδελφους που μπορούν να καταστρέψουν την κατά τα άλλα θετική σου προοπτική. Η συνεχής εμφάνιση και απάντηση στις ανησυχίες των συναδέλφων, σε οδηγεί τελικά στην ενσυναίσθηση, την επιρροή και το σεβασμό. 

Το παραπάνω μοίρασμα, επικεντρώνονται στον χώρο της εργασίας. Ωστόσο, μπορούν εύκολα να ενταχθούν και στη καθημερινή μας ζωή, απλά βάζοντας στην θέση του εργαζομένου κάποιον συγγενή, φίλο ή ακόμα και γνωστό μας.

Το Καλοτάξιδο, σου παραθέτει την εξής ρήση, για το «ταξίδι» που επίλεξες να κάνεις μαζί μας, μιας και νοιαζόμαστε για την αναζωογόνηση σου: «Προσπάθησε να καταλάβεις τους ανθρώπους. Αν καταλάβει ο ένας τον άλλον, θα είστε καλοί ο ένας για τον άλλον. Το να ξέρεις κάποιον καλά, ποτέ δεν οδηγεί σε μίσος αλλά σχεδόν πάντα οδηγεί σε αγάπη», -Τζον Στάινμπεκ