Τα δύο μυαλά μας, Μέρος 1ο

2018-09-23

"Άλλα μου λεν' τα μάτια σου και άλλα η καρδιά σου". Λίγες ή και πολλές φορές έχει συμβεί στη ζωή μας άλλα να λέμε και άλλα να νιώθουμε. Για παράδειγμα είναι φορές, που λέμε σε ένα φίλο μας πόσο καλά είμαστε στη ζωή μας και το αιτιολογούμε πίσω από το γεγονός ότι έχουμε μια καλή υγεία, μια καλή δουλειά, χρήματα, ένα καλό σπιτικό, καλούς συνεργάτες και άλλα πολλά ακόμη καλά. Όμως το βλέμμα μας, μας προδίδει … δάκρυα κυλούν. 

Γιατί να συμβαίνει το παραπάνω; Γιατί να εξελίσσονται δυο σκηνές τόσο συγκρουσιακές μεταξύ τους; Η απάντηση κρύβεται στο ότι η μια πράξη είναι πράξη του λογικού μας μυαλού και η άλλη πράξη του συγκινησιακού μας μυαλού. Ακριβώς! Δύο μυαλά: Αυτό που σκέφτεται και αυτό που αισθάνεται. 

Τα δύο μυαλά μας, αλληλοεπιδρούν στη ζωή μας και μας βοηθούν στη γνώση. Το μυαλό που σκέφτεται είναι το ενσυνείδητο, το "στοχαστικό" μυαλό που βοηθά στο να ζυγίζουμε τα πράγματα. Το μυαλό που αισθάνεται είναι το πιο παρορμητικό. Πολλοί τα ξεχωρίζουν ως "μυαλό" το ένα και "καρδιά" το άλλο.

Τα δυο μυαλά μας, συνεργάζονται μεταξύ τους και μας βοηθούν να αντιμετωπίζουμε τη ζωή που ζούμε. Το ένα με τις γνωσίες του και το άλλο με το συναίσθημα. Όπως αναφέρει ο Goleman "τα συναισθήματα είναι ουσιώδη για τη σκέψη και η σκέψη είναι ουσιώδης για τα συναισθήματα". Αρκετές φορές, τα δύο μυαλά συντονίζονται καλά μεταξύ τους. 

Τι συμβαίνει όμως όταν τα δύο μυαλά βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση; Αλήθεια, μπορούμε να τα επηρεάσουμε; Μπορούμε να επέμβουμε, ώστε να βοηθήσουμε τον μεταξύ τους συντονισμό και εξέλιξη; Η απάντηση τις περισσότερες φορές είναι θετική. Το ένα το τροφοδοτώ με γνώσεις και το άλλο με συναίσθημα. Προϋπόθεση είναι να αναγνωρίζω, πότε χρειάζεται το καθένα να φροντιστεί. Έπειτα, να αποδεχτώ την ανάγκη που υπάρχει για φροντίδα και τέλος να προσπαθήσω να το φροντίσω με έναν τρόπο διαφορετικό απ' το συνηθισμένο.  

Όπως αναφέρει και η επιστήμη της ψυχολογίας, πυξίδα μας για μια θετική αλλαγή τα 3A: Αναγνώριση - Αποδοχή - Αλλαγή. 

Τρόποι για να φροντίσουμε τα δύο μας μυαλά υπάρχουν, μέσω της εκπαίδευσης και της ψυχοεκπαίδευσης. 

Στο επόμενο άρθρο, ακόμη περισσότερα για τον συντονισμό του "μυαλού" και της ¨καρδιάς" όπως οι περισσότεροι αποκαλούμε.