Τα δύο μυαλά μας, Μέρος 2ο

2018-10-19

Ελάτε να συνδεθούμε με το 1ο μέρος, με έναν αγαπημένο στίχο, που ήταν η έμπνευση για Τα δύο μυαλά μας: «Θαρρώ πεινώ, μα γώ διψώ. Μα δε διψώ, νυστάζω. Μα δε νυστάζω, ξαγρυπνώ για σε και αναστενάζω»*. Και συνεχίζει η Ελευθερία Αρβανιτάκη, με την κρυστάλλινη φωνή της «το νου μου και το λογισμό, όπου μου πήρες δώς' μου»**. Το ρεπερτόριο του εγκεφάλου με λίγα λόγια! 

Ας στρέψουμε τον προβολέα στο δεύτερο μυαλό μας, αυτό που λέμε «καρδιά», που συχνά καταφέρνει και κυριαρχεί στο άλλο μας μυαλό, ξέρετε ποιο εννοώ, το «λογικό». Για λόγους ιστορικούς λοιπόν και μιας και σύμφωνα με τον νευροψυχίατρο Τζόζεφ Λεντού, το συναισθηματικό μας μυαλό, προϋπήρχε του γνωστικού, ας ξεκινήσουμε με την νοημοσύνη της «καρδιάς», δηλαδή την Συναισθηματική Νοημοσύνη! 

Συναισθηματική νοημοσύνη (E.I.), είναι η ικανότητα του ανθρώπου να αναγνωρίζει τα δικά του συναισθήματα καθώς και τα συναισθήματα των γύρω του, να τα ξεχωρίζει, να τα ονοματίζει κατάλληλα και να τα χρησιμοποιεί, ως οδηγό σκέψης και συμπεριφοράς. 

Αρκετές έρευνες δείχνουν πως η (E.I.), υπερτερεί του I.Q. Υποστηρίζουν δε πως άτομα που διαθέτουν υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης, έχουν καλύτερη υγεία, είναι πιο αποτελεσματικοί στην εργασία τους, διαθέτουν ηγετικές ικανότητες, διαπραγματεύονται καλύτερα, πείθουν πιο εύκολα κλπ.

Ωραίο ακούγεται και σε κάποιους μάλιστα ακούγεται και απλό. Στην πραγματική ζωή, στις ζωντανές παραστάσεις που δίνουμε καθημερινά δεν είναι πάντα εύκολο να χρησιμοποιήσουμε αυτές μας τις δεξιότητες. Γιατί; Γιατί είναι πολλές οι συναισθηματικές πειρατείες που δεχόμαστε! Η ερώτηση είναι και «Εγώ, τι μπορώ να κάνω, ώστε να διαχειριστώ αποτελεσματικά τις πειρατείες του μυαλού και να ζω καλύτερα;» Χρειάζεται εκμάθηση, χρειάζεται άσκηση, προπόνηση και δουλειά με τον ίδιο σου τον εαυτό! 

Αξιοποίησε σήμερα κιόλας αυτή τη γνώση, τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος σου, τους επαγγελματίες συμβούλους που ασχολούνται με την εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων και ξεκίνα να ανακαλύπτεις ακόμη πιο βαθιά τις δεξιότητες που διαθέτεις. Γνώση που αποκτάς, μένει για πάντα και λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και φρόντισε τον όπως του αξίζει! 

Tip: Θυμήσου τα έξι βασικά συναισθήματα {Χαρά, φόβο, θυμό, έκπληξη, θλίψη, αηδία} και απάντησε στον εαυτό σου -με ειλικρίνεια βεβαίως, βεβαίως-, αν σου είναι εύκολο να τα ξεχωρίζεις μέσα σου.

*&**: «Σαν την αγάπη την κρυφή», Δίσκος «Τραγούδια για τους μήνες», Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δημήτρης Παπαδημητρίου