"Σάκος του μποξ", Γεννιέσαι ή Γίνεσαι στην πορεία;

2019-03-15

Συμβαίνει αρκετά συχνά σε ένα σύστημα ανθρώπων κάποιος ή κάποιοι να έχουν το «πάνω χέρι» ή τουλάχιστον έτσι να θεωρούν. Να προσπαθούν, δηλαδή να χειραγωγήσουν ή και να εκβιάσουν ακόμη, με ποικίλους τρόπους, συναισθήματα και συμπεριφορές των ανθρώπων που τους περιβάλλουν. Στόχος τους είναι να εκμεταλλευτούν την συνθήκη υπέρ τους, προκειμένου να υπερισχύσουν οι απόψεις τους, οι θέσεις τους και οι δικές τους ανάγκες.

Ας δεχθούμε ότι εσύ, είσαι μέρος ενός τέτοιου συστήματος και πως είσαι ο «αδύναμος» κρίκος. Τι κάνεις; Tο αφήνεις να εξελίσσεται; Το αντιμετωπίζεις; Εφόσον, το αντιμετωπίζεις, πόσο επιδραστική είναι η συμπεριφορά σου; Αυτά που νιώθεις, που σκέφτεσαι, που πράττεις υποστηρίζουν την εξέλιξη σου -συναισθηματική, γνωστική, κοινωνική-; Είναι αυτή η ζωή, που θέλεις να ζεις; Κάνεις το καλύτερο για εσένα; Μπορείς να ενδυναμώσεις; 

Ερωτήσεις που περιμένουν τις δικές σου απαντήσεις, γιατί μόνο εσύ τις έχεις. Μη ξεχνάς άλλωστε πως κανείς δεν μπορεί να διδάξει τίποτα και σε κανέναν. Τροφή για σκέψη, όμως μπορείς να βρεις. Αποφάσισε. Πάρε ανάσα, εισπνοή και εκπνοή. Αποφάσισε. 

Στόχος μας είναι, να πάψεις να συστήνεσαι ως «σάκος του μποξ» ή ως κάδος που υποδέχεται τοξικά συναισθήματα και συμπεριφορές. Δεν γεννήθηκες έτσι. Κανείς δεν γεννιέται. Σε εκπαίδευσαν να δέχεσαι και να συμβιβάζεσαι με τα υπόλοιπα, με ότι περισσεύει. Έτσι, βέβαια εκπαιδεύτηκαν και αυτοί που σε εκπαίδευσαν. Στην πορεία σου συνήθισες και αφέθηκες σε τέτοιες καταστάσεις. Σε καταστάσεις που δεν εξυψώνουν την προσωπικότητα σου και που τσαλακώνουν την αυτοπεποίθηση σου. 

Προφανώς και εσύ κάτι κερδίζεις σε αυτή τη συνθήκη. Τι; Μα, το να μην ξεβολευτείς και ξεμάθεις όσα ήδη έχεις μάθει. Συνήθισες πια. Να θυμάσαι, όμως πως αν μείνεις προσκολλημένος σε ότι σε πληγώνει, θα συνεχίσεις να πονάς. Αν εστιάσεις από την άλλη στην εμπειρία, θα συνεχίσεις να εξελίσσεσαι. 

Μην βιαστείς. Σκέψου διπλά και αξιοποίησε έξυπνα, τη δύναμη σου. Άφησε στην άκρη τα γάντια του μποξ, γιατί δεν είναι για εσένα. Είναι για τους άλλους, τους αδύναμους. Μην αναπαράγεις και εσύ, τοξικές συμπεριφορές για αντίποινα.

Φτάσαμε και στο σημείο που είναι να ρωτήσεις: «Μα, έχω επιλογές»; «Τι μπορώ να κάνω;» «Πως να το διαχειριστώ»; 

Δώσε προσοχή στα παρακάτω. 

Σκέψου τι θέλεις να είσαι. Αν δεν ξέρεις πως θα γίνεις αυτό που θέλεις να είσαι, τότε κατασκεύασε στο εδώ και στο τώρα, το μέλλον σου. Σημείωσε σε χρόνο ενεστώτα όλα όσα χρειάζεται να έχεις, προκειμένου να γίνεις αυτό που θέλεις να είσαι. Φρόντισε να διαβάζεις αυτό το "ραβασάκι" πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, μπορείς να απευθυνθείς σε εξειδικευμένους συμβούλους, coaches. Μπορούν να σε στηρίξουν. Να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση σου, ώστε να αποκτήσεις τη συμπεριφορά που χρειάζεσαι για να πετύχεις τους στόχους σου. 

Ξεβολέψου. Μόνο έτσι θα βρεις τη "θέση" που σου ταιριάζει, που σε κάνει χαρούμενο και σε κρατά υγιή «μέσα και έξω». Σε αποχαιρετώ με ένα αγαπημένο απόφθεγμα: «Μέχρι ο άνθρωπος να κάνει το ασυνείδητο, συνειδητό, αυτό θα κατευθύνει τη ζωή του και ο ίδιος θα το αποκαλεί μοίρα*». 


*Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ: Ιατρός και ψυχολόγος. Εισηγητής της σχολής της αναλυτικής ψυχολογίας, 1875 - 1961