Ψωμί & Τριαντάφυλλο. Ημέρα μνήμης!

2021-03-07

Τι «γιορτάζουμε» στις 8 Μαρτίου;

Η 8η Μαρτίου, είναι ημέρα μνήμης! Ημέρα Μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών!

Ημέρα επετείου για τις γυναίκες του 19ου αιώνα. Για όλες εκείνες που αφιέρωσαν τη ζωή τους σε έναν υπέρτατο σκοπό. Στις γυναίκες εκείνες που δε δίστασαν να διεκδικήσουν τα (βασικά) δικαιώματα τους.

Γυναίκες που ένωσαν τις δυνάμεις τους, ένωσαν τις φωνές τους και βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν τα αιτήματα τους για μια -ας μου επιτραπεί η λέξη-, ανθρώπινη ζωή!

Οι φωνές τους ήταν τόσο βροντερές που ακούγονται μέχρι και σήμερα στα αυτιά μας!

Ας τις τιμήσουμε με κάθε μέσο, κάθε τρόπο μιας και χάρη σε εκείνες τις γυναίκες, απολαμβάνουμε οι γυναίκες του σήμερα πολλά από τα δικαιώματα μας.

Κάποιες από αυτές, στον άνισο αγώνα που έδωσαν για μια καλύτερη ζωή, το πλήρωσαν με τη ζωή τους. Φέρνει λύπη, οργή και δάκρυα στα μάτια. Χάρη σε όλες εκείνες τις σπουδαίες ψυχές, ήρθε η λύτρωση για κάποιες άλλες. Οι αγώνες, οι μάχες της ζωής, ίσως δεν έχουν μόνο νικημένους, μα και νικητές. Εκείνες, σίγουρα νίκησαν! Νίκησαν τους φόβους τους και κέρδισαν αυτό που ήταν δίκαιο.

Λίγα ιστορικά στοιχεία για την 8η Μαρτίου

Καθιερώθηκε στη Νέα Υόρκη το 1920 από τη Διεθνή Διάσκεψη ως μια «Διεθνή Ημέρα για τη Γυναίκα». Η πρώτη γυναικεία απεργία έγινε στην Αγγλία το 1804 από εργάτριες που κατασκεύαζαν γάντια. Το 1831 στη Γαλλία και το 1820 στις ΗΠΑ.

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ουσιαστικά προς τιμήν δύο γυναικείων απεργιακών κινητοποιήσεων που έλαβαν χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμεριής, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Ποια ήταν εκείνα τα στοιχεία, που άναψαν το εσωτερικό τους φιτίλι; Τι είναι αυτό που πυροδότησε τον συντονισμό οργανωμένων δράσεων, ώστε να ξεχυθούν στους δρόμους;

Οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας καθώς και οι φυλετικές διακρίσεις, που αντιμετώπιζαν ήταν οι ρίζες της δικής τους επανάστασης.

Συνθήκες εργασίας

  • Πυρκαγιές στο χώρο εργασίας
  • Πρόστιμα γιατί μιλούσαν, γελούσαν κλπ
  • Συνθήκες υγιεινής

Φυλετικές διακρίσεις

  • Στερούνταν Δικαίωμα ψήφου
  • Το ωράριο εργασίας τους κυμαινόταν στις 16 ώρες
  • Ίσο μισθό με τους άνδρες
  • Κατάργηση της παιδικής εργασίας

Την 25η Μαρτίου το έτος 1911, ξέσπασε η περίφημη πυρκαγιά του Τριγώνου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 146 άτομα, καθώς δεν μπόρεσαν να αποδράσουν. Οι πόρτες ήταν κλειδωμένες μιας και τα διαλείμματα για εκείνες, ήταν απαγορευμένα. Δεν υπήρξε τρόπος διαφυγής. Εκατόν σαραντά έξι ψυχές εγκλωβίστηκαν στις φλόγες!

Στη συνέχεια τον Μάρτιο του 1912 συμμετείχαν σε απεργία στην Νέα Υόρκη, 23.000 γυναίκες εργάτριες και το σύνθημα τους ήταν «Ψωμί & Τριαντάφυλλο». Μια αξιομνημόνευτη κινητοποίηση στην ιστορία για τα δικαιώματα της Γυναίκας.

Ο αγώνας τους, να ζωντανεύει στις μνήμες μας! Να γίνει φλόγα δυνατή και να εξαλείψει κάθε ανισότητα για άνδρα, γυναίκα, λευκό, μαύρο κλπ.

Ως γυναίκα, τις ευχαριστώ και τις τιμώ, όπως μπορώ. Ευγνώμων για όλα όσα μου «χαρίστηκαν» χάρη στα δικό τους αγώνα. Συνεχίζω το δικό μου.

Να θυμάσαι ... Ψωμί και τριαντάφυλλο!