Προστατεύω τον εαυτό μου από τις τοξικές σχέσεις! 

2020-06-16

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και μόνο μέσα από την αλληλεπίδραση μπορεί να νιώσει χαρά, να εξελιχθεί κοινωνικά, γνωστικά και συναισθηματικά. Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι να διατηρεί όμορφες και ουσιαστικές σχέσεις και να θέτει όρια σε σχέσεις που είναι τοξικές για τον ίδιο.

Οι τοξικές σχέσεις κάνουν ζημιά σε όλη μας την ύπαρξη και εφόσον θέλουμε να αναλάβουμε την ευθύνη προς τον εαυτό μας, είναι καλό να περπατάμε όλο και πιο γρήγορα και μακριά από τέτοιου είδους σχέσεις. 

Πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις τοξικές σχέσεις στη ζωή μας;

Σε μια υγιή σχέση αισθανόμαστε την επαφή, την σύνδεση και νιώθουμε πλήρεις και ολοκληρωμένοι. Νιώθουμε ότι μας ακούν, ότι μας σέβονται και ότι μας αγαπούν. Από την άλλη σε μια τοξική σχέση νιώθουμε αρνητισμό, κριτική και σε αρκετές περιπτώσεις βιώνουμε ακόμη και κακοποίηση -κακοποίηση συναισθηματική, ψυχολογική ή και σωματική-.

Όσοι όλοι διατηρούν τοξικές σχέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα καταλήγουν να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αισθάνονται πως δεν αξίζουν. Οι συγκεκριμένες σχέσεις είναι σχέσεις εξάρτησης, ελέγχου ή με μια μόλις λέξη δυσλειτουργικές. Τα τοξικά άτομα, συνήθως εντοπίζονται στο κοντινό μας περιβάλλον και θεωρούνται σημαντικά για τη ζωή μας για παράδειγμα μπορεί να είναι: γονιός, σύντροφος, παιδί, αδέρφια, συνάδελφος ή ακόμη και κάποιος φίλος μας.

Έχοντας για αρχή μου πως ποτέ δεν είμαστε πολύ μεγάλοι ή πολύ μικροί για να είμαστε ευτυχισμένοι και χαρούμενοι, σας πρότεινω τα εξής:  

Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να παρατηρήσει από απόσταση την σχέση ή τη συνεργασία που σας προβληματίζει. Είναι μια στρατηγική προκειμένου να εκτιμήστε καλύτερα την κατάσταση. Ορίστε και ορισμένες βοηθητικές ερωτήσεις προς αξιολόγηση, ως φίλτρα προστασίας. Τι είναι αυτό που σας δίνει η συγκεκριμένη σχέση; Πως νιώθετε κάθε φορά μετά από μια αλληλεπίδραση που είχατε με το συγκεκριμένο άτομο; Αισθάνεστε ότι είχατε μια αυθεντική επικοινωνία; Μήπως αισθάνεστε φόβο, στρες ή και άγχος; Μήπως από την άλλη αισθάνεστε ότι έχετε εξαντλήσει την θετική σας ενέργεια; Ή μήπως αισθάνεσθε «ένα κόμπο» στο σώμα σας, με αποτέλεσμα να σας  πλημμυρίζει πίκρα και απογοήτευση; 

Εάν στις περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις η απάντηση σας  είναι θετική και εφόσον τα «αρνητικά» συναισθήματα υπερτερούν στο σύνολο των επαφών που διατηρείτε με το συγκεκριμένο άτομο, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά, τότε πρόκειται για μια τοξική σχέση. 

Πως όμως μπορούμε να διαχειριστούμε μια τοξική σχέση; Τι είναι να κάνουμε διαφορετικά; Μείνετε συντονισμένοι και στο αμέσως επόμενο άρθρο, το Καλοτάξιδο θα σας φανερώσει τρόπους διαχείρισης που αφορούν τοξικές σχέσεις.

Όσο περισσότερο θυμό ή και πίκρα κουβαλάμε μέσα μας, τόσο λιγότερο μπορούμε να αγαπήσουμε το παρόν μας και να ονειρευτούμε ένα καλύτερο μέλλον. Για αυτό παρατηρήστε και επαναξιολογήστε τις σχέσεις που πιθανόν διατηρείτε με άτομα τοξικά για εσάς. Δώστε παραπάνω αξία στις στιγμές σας! 

Καλή αντάμωση στον επόμενο προορισμό και πιο συγκεκριμένα στο β΄ μέρος για την Διαχείριση των τοξικών σχέσεων.