Η σύνδεση με το σκοπό μου!

2020-12-26

Τι αφορά το σημερινό «ταξίδι»; Θα μπορούσα να σας γράψω ίσως τα ένα από τα πιο «δημοφιλή» αιτήματα για όλους όσους επιθυμούν να πετύχουν αλλαγές στη ζωή τους. Πιο συγκεκριμένα τη χρήση του νοήματος στην εργασία μας, στην προσωπική και οικογενειακή ζωή καθώς και στις κοινωνικές μας σχέσεις. Ας ορίσω το πλαίσιο που δεν είναι άλλο πέρα από τον «Σκοπό» μας.

Έχετε αναρωτηθεί ποια είναι τα συστατικά της «κόλλας» που ενώνουν τα όνειρα σας με την απαιτητική και γεμάτη προκλήσεις καθημερινότητα σας;

Ας σταθούμε λιγάκι στα ακόλουθα:

Πιο συγκεκριμένα τι σημαίνει για εσάς η δέσμευση ή η παραμονή σε μια εργασία ή και σε μια σχέση; Έχετε αναλογιστεί τι είναι αυτό που ανάβει το εσωτερικό σας φυτίλι, ώστε να παίρνετε απόλαυση; Παίρνετε απόλαυση στις σχέσεις και στις συνεργασίες σας ή μήπως όχι; Από την άλλη έχετε αξιολογήσει τους ρόλους που καθημερινά υποστηρίζετε και τι πραγματικά σας συνδέει με αυτούς; Για παράδειγμα πως αυτοί οι ρόλοι συμβάλλουν στο να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας; Όσον αφορά τις στρατηγικές αυτό-ρύθμισης σας, πόσο πραγματικά σας ωφελούν; Δηλαδή, πόσο καλά σας θωρακίζουν, προκειμένου να ορίζετε εσείς τον εαυτό σας;

Αν σε όλα τα παραπάνω έχετε δώσει απαντήσεις που σας ευχαριστούν, τότε δεν έχετε λόγο να προχωρήσετε παρακάτω. Κρατήστε μόνον τις ευχές μου για ένα Καλοτάξιδο 2021!

Η αλήθεια είναι, πως η πανδημία ενίσχυσε την ανάγκη να πιαστούμε από κάτι μεγαλύτερο. Να στηριχτούμε στα πέρα από τα προφανή. Να αναζητήσουμε ακόμη πιο σπουδαίους «προορισμούς». Να ακούσουμε με την καρδιά μας -μιας και μόνο έτσι ακούμε καλά-, τις ανάγκες μας και να δώσουμε σε αυτές ένα αλλιώτικο νόημα. Ποια είναι λοιπόν η συμβολή ενός σκοπού στη ζωή μας;

Πέρα από τις όποιες επίσημες έρευνες, πέρα από τη στατιστική που μας παρέχει το προβάδισμα να κατανοήσουμε ή και να προβλέψουμε τις επερχόμενες τάσεις, η αλήθεια είναι, πως και η προσωπική μας εμπειρία αρκεί για να μας φανερώσει αλήθειες. Αλήθειες που διαπραγματευόμαστε καθημερινά στη σχέση που διατηρούμε με τον εαυτό μας και με τους άλλους.

Αρκετοί άνθρωποι δεν κάνουν αυτό που αγαπούν. Άλλοι γιατί φοβούνται και άλλοι γιατί δεν έχουν ανακαλύψει τι πραγματικά αγαπούν. Ας σταθούμε στον εργασιακό χώρο. Στην ερώτηση «Πως και διάλεξες αυτή την εργασία», η εμπειρία μου σε αρκετές περιπτώσεις, έχει ως εξής: Διαπιστώνω πως συγχρονίζεται το βλέμμα των ατόμων που βρίσκονται απέναντι μου με την συχνότητα που εκπέμπει προβληματισμό. Υπάρχουν και ορισμένοι που καταλήγουν να απαντήσουν στο «πως» κάνουν αυτό που κάνουν και όχι στο «γιατί» το επέλεξαν.

Όταν άλλοτε ρωτώ, στελέχη (από διαφορετικές αγορές και βιομηχανίες) να μου περιγράψουν το αντικείμενο της εργασίας τους, διαπιστώνω πως πνίγονται στις ίδιες τους τις απαντήσεις. Οι περιγραφές τους, αφορούν τις πολύωρες συναντήσεις τους, τις σκληρές διαπραγματεύσεις που έχει η καθημερινότητα τους, τη διαχείριση της ομάδας τους κλπ. Συνήθως καταλήγουν να μιλήσουν για τον τίτλο που αναφέρει η επαγγελματική τους κάρτα. Αλήθεια μόνο αυτό είμαστε; Ένας τίτλος σε μια κάρτα; Μια ιδιότητα σκέτη όπως φίλος, σύντροφος, εργαζόμενος, συνεργάτης κλπ; Όχι, μην το δεχτείτε αυτό για εσάς, είσαστε κάτι πολύ περισσότερο.

Χρειαζόμαστε ένα σκοπό και ο δικός σας σκοπός, η δική σας αποστολή, είναι το μεγάλο σας «ΓΙΑΤΙ». Είναι ο λόγος που όλοι οι υπόλοιποι στόχοι αποκτούν νόημα, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένοι μαζί σας. Ο σκοπός μας είναι ο λόγος που ξυπνάμε το πρωί, προτού χτυπήσει το ξυπνητήρι. Έστω ότι η ζωή είναι ένα παιχνίδι. Εάν δεν ξέρει κάποιος το σκοπό του παιχνιδιού, δεν μπορεί να νικήσει. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη. Δεν μπορεί να το ευχαριστηθεί. Νόημα βρίσκει κανείς στη ζωή -εργασιακή, προσωπική, οικογενειακή, μόνον όταν έχει βρει το νόημα της ζωής του.

Όταν κάνουμε αυτό που αγαπάμε, κερδίζουμε στο παιχνίδι που λέγεται ζωή. Το μόνο που μας απομένει μετά είναι να συντηρήσουμε το σκορ και οι όποιες αγωνίες μας περιορίζονται στο να μην τελειώσει. Κάθε φορά που παίζουμε το αγαπημένο μας παιχνίδι, στενοχωριόμαστε που τελείωσε ακόμη και όταν είμαστε εμείς αυτοί που κερδίζουμε. Ο σκοπός μας είναι το ύψιστο νόημα, για αυτό ανακαλύψτε τον ή αποφασίστε τον. Να θυμάστε πως, από τη στιγμή που ο σκοπός σας ξεκινά και υλοποιείται, παύει να είναι μόνο δικός σας. Ανήκει και σε εκείνους που τον συνδημιουργούν μαζί σας.

Βρείτε την «πυξίδα» σας και ακολουθήστε το στόχο σας. Η πυξίδα, μας δείχνει την κατεύθυνση. Μας προτρέπει, όχι απαραίτητα να φτάσουμε κάπου αλλά να συνεχίσουμε να προχωράμε, ακόμη και όταν χάνουμε! Ήρθαμε σε αυτό τον κόσμο για να εκπληρώσουμε το σκοπό μας. Στο «ταξίδι» μας, αξίζει να προοδεύουμε, να δίνουμε, να παίρνουμε και να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο! Για αυτό αποδυναμώστε τους φόβους σας με τα όνειρα σας. Καμία δικαιολογία δεν ευσταθεί στο δικαστήριο της ζωής. Γράψτε τη δική σας ιστορία. Αφήστε το μελάνι να ποτίσει το βιβλίο σας με λέξεις ικανοποίησης και χαράς. 

Ένας σύντομος χάρτης, για την ανακάλυψη του σκοπού σας:

· Σκεφτείτε τι θέλετε να δημιουργήσετε για εσάς, την οικογένεια σας, την κοινωνία σας, τον κόσμο, την εργασία σας.

· Πότε νιώσατε να παίρνετε πραγματική ευχαρίστηση σε καθέναν από τους παραπάνω τους τομείς;

· Τι είναι αυτό που σας ωθεί να δίνετε τον καλύτερο σας εαυτό;

· Εντοπίστε 3 έως 5 δυνατές στιγμές από το παρελθόν σας. Στιγμές που αισθανθήκατε ότι αναλάβατε και φέρετε εις πέρας κάτι μεγαλύτερο από αυτό που σας αναλογούσε. Ή κάτι που για εσάς είχε ιδιαίτερο νόημα. Αναλογιστείτε πως μπορεί να συνδέεστε με αυτή σας την εμπειρία.

Στους νέους μήνες που έρχονται, σας εύχομαι να εντοπίσετε το σκοπό σας και να απολαύσετε την διαδρομή προς αυτόν. Ας είναι για εσάς η νέα χρονιά, που το «ΤΙ» σας και το «ΓΙΑΤΙ» σας, βρίσκουν τον τρόπο να υλοποιηθούν! Καλοτάξιδο το 2021!