Μαθαίνω να θέτω S.M.A.R.T. στόχους!

2019-01-02

Βαθιά ανάσα και πάμε...ο χρόνος κυλά και εμείς καλωσορίζουμε, ότι φέρνει μαζί του και μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τον εαυτό μας, τα συναισθήματα μας, το περιβάλλον μας, τους πόρους μας και την όποια καινούργια συνθήκη προκύπτει. Να σου θυμίσω μια ιστορία; 

Κάποτε ήταν ένας ξυλοκόπος, που πήγε να δουλέψει σε ένα ξυλουργείο. Τόσο ο μισθός, όσο και οι συνθήκες εργασίες, ήταν εξαιρετικές και αποφάσισε να δώσει τον καλύτερο του εαυτό. Από την πρώτη κιόλας ημέρα, οι επιδόσεις του ήταν εξαιρετικές και ο εργοδηγός, του έδωσε συγχαρητήρια. Την επόμενη ημέρα, σηκώθηκε πρώτος από όλους και πήγε στο δάσος να κόψει ξύλα. Παρόλη την προσπάθεια του, δεν κατάφερε να κόψει πολλά ξύλα. Το ίδιο επανάλαβε και την επόμενη ημέρα και πάλι τα ίδια, μέτριες οι επιδόσεις του. Σκέφτηκε ότι μάλλον, ήταν κουρασμένος και αποφάσισε να πέσει για ύπνο νωρίς. Όμως, την επόμενη ημέρα, συνέβη πάλι το ίδιο. Τότε, ο εργοδηγός τον ρώτησε το εξής: «Πότε ακόνισες το τσεκούρι σου για τελευταία φορά;» και ο ξυλοκόπος του απάντησε: «Δεν πρόλαβα να το ακονίσω. Ήμουν πολύ απασχολημένος, προσπαθώντας να κόψω δέντρα». Και συνεχίζει ο «Χοντρός», που διηγείται την παραπάνω ιστορία στον μαθητή του Ντεμιάν «Τι χρησιμεύει να κάνεις τεράστια προσπάθεια αν ξαφνικά γίνεσαι αναποτελεσματικός; Η ξεκούραση, η αλλαγή ασχολίας, η ποικιλία είναι μερικές φορές ο τρόπος για να ακονίζουμε τα εργαλεία μας γιατί αν κάνεις αλλιώς ... θα έρθει η στιγμή που θα προσπαθείς ματαίως να αντικαταστήσεις την αναποτελεσματικότητα σου με τη θέληση».  

Το παραπάνω απόσπασμα, ξετυλίγεται σε ένα υπέροχο βιβλίο αφύπνισης του Χόρχε Μπουκάϊ. Σκοπός της αναφοράς, δεν είναι άλλος από το να μας θυμίσει πως όταν κουραζόμαστε, μαθαίνουμε να ξεκουραζόμαστε. Η εορταστική περίοδος, που θα απολαύσουμε για λίγες ημέρες ακόμη, ευνοεί τόσο για πνευματική, όσο και σωματική ξεκούραση. Ευνοεί, ακόμη για την ανασκόπησή της χρονιάς που αφήσαμε πίσω καθώς και για την αυτοκριτική μας.  

Προτού, όμως ξεκινήσεις να αξιολογείς τις επιδόσεις σου, βεβαιώσου πως έκανες τα εξής. Βεβαιώσου, ότι φρόντισες τον εαυτό σου αρκετά καλά και «είδες» όλες τις ευκαιρίες, που σου παρουσιάστηκαν. Βεβαιώσου ότι είπες μπράβο στον εαυτό σου, για ότι κατάφερες. Σιγουρέψου, πως αξιοποίησες όλα σου τα «εργαλεία» και όσους πόρους διέθετες, συνειδητά, πριν αποφασίσεις, ότι οι πράξεις σου, δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Βεβαιώσου, ότι έθεσες τους κατάλληλους στόχους στη ζωή σου, για τη ζωή σου! Βεβαιώσου πως οι στόχοι ήταν «έξυπνοι» και σε βοήθησαν να οραματιστείς, ένα πιο δημιουργικό μέλλον. 

Το Καλοτάξιδο, σου παραθέτει συμβουλές, που κίνητρο έχουν να σου δείξουν πως να θέτεις στόχους για τον εαυτό σου, για τους γύρω σου -την ομάδα σου, την οικογένεια σου, τους φίλους σου κλπ- και να τους πετυχαίνεις κιόλας. 

Tips: Οι στόχοι, δεν είναι παρά μια ευχή που αποτυπώνονται σε πλάνο δράσης και μπορούν να μεταμορφωθούν σε επίτευγμα. Για να είναι πετυχημένο το πλάνο δράσης σου, να θέτεις S.M.A.R.T. στόχους. Φρόντισε δηλαδή, ο κάθε στόχος που θέτεις να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: 

Specific: Να είναι σαφής, συγκεκριμένος. Ρώτησε τον εαυτό σου «Τι θέλω να πετύχω, με το στόχο αυτό;» 

Measurable: Να μπορείς να τον μετρήσεις, είτε με ποσοτικά, είτε με ποιοτικά κριτήρια. 

Achievable: Να είναι εφικτός, να μπορεί δηλαδή να πραγματοποιηθεί. Να διαθέτεις τους πόρους, τη γνώση και τη δυνατότητα να τον πετύχεις.

Realistic: Να είναι ρεαλιστικός & σχετικός με τα καθήκοντα ή τις αρμοδιότητες σου. 

Timetable: Να έχει καθορισμένο χρονικό πλαίσιο.

Μάθε, ανακάλυψε νέους τρόπους να σκέφτεσαι, ώστε να δρας και ανάλογα, προτού χρειαστεί, να μάθεις να ζεις μια ζωή, που δεν σε γεμίζει. Το Καλοτάξιδο, εμπλουτίζει το «μενού» του και πέρα από την εξατομικευμένη Συμβουλευτική και το Coaching που προσφέρει, σου συστήνει ένα βιβλίο αυτό παρακίνησης, του Χόρχε Μπουκαϊ, με τίτλο «Να σου πω μια ιστορία;» από τις εκδόσεις Opera, απόσπασμα του οποίου, διάβασες στο σημερινό μας ταξίδι.

Μια νέα χρονιά, με 365 ευκαιρίες ξετυλίγεται μπροστά σου. Είσαι έτοιμος να τις αξιοποιήσεις προς όφελος σου;