"Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν"

2021-06-10

Το σοφό ρητό του Ιπποκράτη «καλλίτερα να προλαμβάνεις, παρά να θεραπεύεις», ενώ αναφέρεται σε ασθένειες, μπορεί, άνετα, να χρησιμοποιηθεί για να δώσει λύσεις και σε άλλα πολλά και σοβαρά θέματα που μας ταλανίζουν στην καθημερινή μας ζωή.


Ένα θέμα που μας απασχολεί έντονα και θα μας απασχολήσει και στο εγγύς μέλλον, είναι το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out syndrome).

Όσο πιο ενημερωμένοι είμαστε, τόσο καλύτερα θα προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους στο περιβάλλον μας (συγγενικά πρόσωπα, φίλους, συναδέλφους, συνεργάτες κλπ).

Μιας και στα προηγούμενα άρθρα, έγινε αναφορά για το πως μοιάζει στην πράξη το burn out, σε τούτο το άρθρο συγκέντρωσα για εσάς, ορισμένες πετυχημένες τεχνικές και αποτελεσματικές πρακτικές, προκειμένου να θωρακίσετε τον πολυτιμότερο άνθρωπο της ζωής σας ...σε εσάς αναφέρομαι.

Ας ξεκινήσουμε για ένα ακόμη ασφαλή ταξίδι.

  • Δώστε στον εγκέφαλο σας χρόνο να ξεκουραστεί.

Σκεφτείτε διάφορα καθημερινά πράγματα ή ακόμη και διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με σκοπό την απόσπαση από την υπερβολική εργασία, ειδικά τη στιγμή που είστε εξαντλημένοι. Άραγε, τι ωφελεί να εργάζεται κάποιος όταν γίνεται αναποτελεσματικός;

Μπορείτε, να καταγράψετε πέντε πράγματα ή δραστηριότητες που έχετε παραμελήσει τελευταία (π.χ. μια έξοδο με φίλους, επικοινωνία με κάποιο συγγενή, τη μελέτη ενός βιβλίου, κλπ) και προσπαθήστε να κάνετε έστω τα δύο από αυτά που έχετε γράψει.

Η δική μου λίστα αυτοφροντίδας για σήμερα περιλαμβάνει, μια μεγάλη βόλτα με τα κατοικίδια μου και την ανάγνωση ενός νέου βιβλίου με τίτλο «Οι κερασιές που ήθελαν να ανθίσουν». Η δική σου λίστα αυτόφροντίδας τι περιλαμβάνει;

  • Πατήστε το play

Η μουσική έχει ισχυρή επίδραση στα συναισθήματα και το σώμα σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο σήμερα ακούγοντας μουσική που μπορεί να σας ξεσηκώσει, να σας χαλαρώσει ή ακόμη και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

  • Ελέγχετε αυτά μόνο που περνούν από το χέρι σας

Το burn out δεν αφορά μόνο εσάς. Σχετίζεται και με το εργασιακό σας περιβάλλον. Ενώ υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας σας ή της ομάδας σας, υπάρχουν επίσης πολλά που μπορείτε να αλλάξετε ώστε να ανακτήσετε τον έλεγχο της δικής σας ζωής. Εστιάστε σε αυτό καθώς είτε το πιστεύετε, είτε όχι είστε πολύτιμος!

  • Ανακαλύψτε τα όρια σας

Εάν είστε ευερέθιστοι, καταθλιπτικοί, κουρασμένοι ή θλιμμένοι περισσότερο από το συνηθισμένο τον τελευταίο καιρό, μπορεί να είναι επειδή έχετε εξουθενώσει τον εαυτό σας με την εργασία. Μη βιαστείτε να αρνηθείτε ή να κρύψετε αυτό το συναισθηματικό μούδιασμα. Μείνετε συναισθηματικά διαθέσιμοι, που σημαίνει αναγνωρίστε τα συναισθήματα σας -όποια και εάν είναι αυτά-, επικυρώστε τα και αναζητήστε την πηγή τους. Ρωτήστε τον εαυτό σας, «Πότε ακριβώς άρχισα να αισθάνομαι έτσι;»

  • Εξασκήστε την ενσυνειδητότητα

Εκπαιδεύεστε τον εγκέφαλό σας να συγκεντρώνεται καλύτερα προσθέτοντας κάποια ουσιαστική προσοχή στην ημέρα σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι απελευθερώνουμε περισσότερο στρες λίγα λεπτά μετά το πρωινό ξύπνημα, επομένως πρέπει να εκμεταλλευθείτε αυτό το χρόνο προς όφελός σας.

Αντί να πεταχτείτε κατευθείαν από το κρεβάτι, αφιερώστε λίγα λεπτά για να παρατηρήσετε τη αναπνοή σας. Αφήστε τις σκέψεις σας να κάνουν τον κύκλο τους και αποφύγετε να εστιάσετε σε αυτές. Αυτή η μικρή «ιεροτελεστία» θα σας βοηθήσει να είστε, όχι μόνο πιο χαλαροί αλλά και πιο ενεργοί και ικανοί να εστιάσετε στον παρόν. Άλλωστε "...σήμερα είναι το αύριο για το οποίο ανησυχούσαμε χθες", Dale Carnegie. 

Στην περίπτωση που υπάρχει αδυναμία συγκέντρωσης ή αμφιθυμία, σχετικά με τη δράση, θα πρότεινα να κάνετε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις: «Ποια ήταν η τελευταία φορά που χρειάστηκε να βρείτε παραπάνω κουράγιο για να πετύχετε ένα στόχο ή να ξεπεράσετε μια νέα πρόκληση; Πως το καταφέρατε;» Εντοπίστε τι σας στήριξε στο παρελθόν και ενεργοποιήστε αυτόν τον ειδικό πόρο στο εδώ και στο τώρα. Είστε οι μόνοι που μπορείτε να το κάνετε να συμβεί. Έτσι δεν είναι;

Ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους που έχουν περάσει ότι χειρότερο μπορεί η ζωή να δώσει και όμως αυτοί έχουν βγει νικητές! Όλοι είμαστε νικητές και αξίζει τον κόπο να εξασκηθούμε ή και να μάθουμε τρόπους που να στηρίζουν την αυτόφροντίδα μας... το μυστικό είναι η ΔΡΑΣΗ!

Σε ευχαριστώ που επιλέγεις το Καλοτάξιδο!