Η πρόκληση της ευγνωμοσύνης!

2019-04-24

«Έχουμε πολύ καλή μνήμη για να θυμόμαστε όποιον μας πρόσβαλε και πολύ κακή μνήμη για να θυμόμαστε κάποιον που μας έκανε μια χάρη»*. 

Όποιος ψάχνει και δεν σταματά να αναζητά, εξελίσσεται και μαθαίνει να είναι ευγνώμων. Είτε έτσι, είτε αλλιώς για ότι του συνέβη, για ότι του συμβαίνει και για όλα όσα ένιωσε, βίωσε, αντιμετώπισε, μπορεί και αναγνωρίζει πως όλοι και όλα συνέβαλαν, ώστε να γίνει αυτό που σήμερα είναι. 

Ο άνθρωπος που δεν προσκολλάται στα τραύματα και στις πληγές του αλλά στέκεται στην εμπειρία, δηλαδή προσπαθεί να κατανοήσει το «τι» τον δίδαξε η κάθε κατάσταση, η κάθε σχέση, ο κάθε άνθρωπος στη ζωή του, μαθαίνει να βλέπει το καλό σε κάθε περίσταση. Είναι ένας τρόπος για να στηρίξει την γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική του εξέλιξη. Αισθάνεται ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχει στη ζωή του και έχει προβάδισμα, στο να εντοπίζει όλα εκείνα που τον χαροποιούν. 

«Ευγνωμοσύνη», ένα συναίσθημα που απασχόλησε και απασχολεί ερευνητές της θετικής ψυχολογίας. Έρευνες αποδεικνύουν, ΜακΚόλλου & Έμμονς**, πως τα άτομα που αισθάνονται ιδιαίτερα ευγνώμονα είναι κατά μέσο όρο πιο ευτυχισμένα, πολύ πιο αισιόδοξα και λιγότερο υλιστές από άλλους. Για αυτό το να εκφράζει κανείς την ευγνωμοσύνη του, φαίνεται να έχει θετικό αποτέλεσμα και στην υγεία του. 

Αναλογίσου πως σε λίγο πλησιάζουν οι γιορτές του Πάσχα. Κάθε γιορτή είναι μια αφορμή να ανταλλάξουμε ευχές. Έχουμε μια εξαιρετική ευκαιρία για να στείλουμε μια ευχή και να δηλώσουμε την παρουσία μας και την ευγνωμοσύνη μας. Μπορούμε να το κάνουμε με ένα απλό τηλεφώνημα, με ένα sms, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με μια κάρτα ή και με φυσική παρουσία. 

Να ορίστε, ορισμένα Tips για το πως μπορείς να δείξεις την ευγνωμοσύνη σου, όχι μόνο στους ανθρώπους που σε περιβάλλουν, αλλά και στον ίδιο σου τον εαυτό. 

Για αρχή αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου και κατέγραψε, τουλάχιστον πέντε μικρά πράγματα που εκτιμάς στη ζωή σου και που δεσμεύεσαι να εκτιμάς περισσότερο από εδώ και στο εξής. Υποσχέσου στον εαυτό σου, πως τις επόμενες δέκα ημέρες θα τα εκτιμάς ακόμη περισσότερο. Είναι το πρώτο σημαντικό βήμα, για να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου, σε μια νέα συμπεριφορά. Το «ζέσταμα» για την «προπόνηση» σου. 

Το επόμενο βήμα είναι να γράψεις ένα γράμμα ευγνωμοσύνης σε κάποιον που σε στήριξε ιδιαίτερα και που έχει θετική επιρροή στη ζωή σου (φίλος, συνεργάτης, συγγενής κλπ). Σκέψου τη σπουδαιότητα που έχει για εσένα αυτή η σχέση στη ζωή σου σε επίπεδο καλών στιγμών, γνώσης και ότι άλλο σε εσένα κάνει νόημα. Τι αναμνήσεις ξεπηδούν στη μνήμη σου; Ποια είναι αυτά τα ιδιαίτερα στοιχεία που σε συνδέουν με το άτομο αυτό; Φαντάσου ότι του γράφεις ένα γράμμα, για να του πεις όλα αυτά τα σημαντικά πράγματα. Αν το επιθυμείς, μπορείς και να το μοιραστείς μαζί του. 

Αξιοποίησε τις γιορτινές ημέρες και διευκόλυνε τον εαυτό σου, ώστε να γίνει η ζωή σου φωτεινή, δίχως στάλα σκοτάδι! 

Σε αποχαιρετώ, νιώθοντας ευγνώμων που μοιράστηκα μαζί σου στιγμές, βιώματα και γνώσεις. Σε ευχαριστώ που επέλεξες το Καλοτάξιδο για να σε συντροφεύει. 


*Martin Luther King: Ιερέας, ακτιβιστής (1957-1968). Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1964.

** Robert Emmons, PhD: Καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο UC, Davis (Davis Καλιφόρνια), με έντονη ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα.

**Colin MacLeod, PhD: Καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Waterloo, Αμερική με έντονη ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα.