«Στρέψε το φακό σε εσένα»

2018-10-25

Μια νέα θέση ευθύνης με προοπτική και νέες προκλήσεις που ήθελες από καιρό! «Καλό ξεκίνημα», λοιπόν, σου εύχονται όλοι. Κάποιοι άλλοι πάλι σου εύχονται «σιδεροκέφαλος», «να σκίσεις», «θα τα καταφέρεις», «σε καμαρώνουμε» και άλλες πολλές εκδηλώσεις χαράς και περηφάνιας. Αν δε, έχεις κατακτήσει υψηλόβαθμη θέση, τότε η επαγγελματική σου αλλαγή, παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Δημοσιεύσεις στον κλαδικό τύπο, κοινοποιήσεις στα κοινωνικά δίκτυα κλπ.

Όσο για εσένα τον ίδιο; Tο συναίσθημα σου; Είναι θετικό! Νιώθεις χαρά και έτοιμος για τις νέες προκλήσεις! Είσαι πεπεισμένος, ότι θα κατακτήσεις τα πάντα και τους πάντες με τη φρεσκάδα σου, με την όρεξη σου για εξέλιξη, με το πάθος σου για δημιουργία, με τις γνώσεις σου, με το τσαγανό σου και ξάφνου, σύντομα αρχίζουν οι συνθήκες να αλλάζουν για εσένα. Αρχίζουν τα πρώτα σημάδια κόπωσης, που όχι δεν έχουν τη ρίζα τους στη σκληρή δουλειά. Είναι στο μέσα σου κόσμο η κούραση, γιατί αυτό που μέχρι χθες σε κινητοποιούσε, αποδυναμώνεται. Συχνά, ακόμη και το σώμα σου, νιώθει εξαντλημένο.

Τι κάνεις; Άλλοτε αφήνεσαι, δεν αντιδράς και άλλοτε αρχίζεις να ψάχνεις την επόμενη εταιρία, τον επόμενο οργανισμό, τον επόμενο διευθυντή που θα «καλωσορίσει» τα σχέδια και τα πλάνα σου, που θα έχει την συμπεριφορά που είναι για εσένα σημαντική, προσδοκώντας ότι «στο αλλού», «στο νέο περιβάλλον» θα ταιριάξεις καλύτερα. Δεν σου περνά από το μυαλό ότι το «αλλού», μπορεί να σου ταιριάζει λιγότερο. Έτσι, μένεις και στοιβάζεις τα «δεν πειράζει» το ένα πάνω στο άλλο. Στο μεταξύ, παύεις να βλέπεις, παύεις να ακούς και μένεις στη δική σου ιστορία. Στο δικό σου βίωμα και ναι, αυτό είναι να κάνεις, γιατί, είναι η δική σου ιστορία, αυτή που τώρα γράφεται. Αυτό είναι το σημαντικό σου, το συναίσθημα σου και μην το ματαιώνεις, αντιμετώπισε το μόνο!

Προσπάθησε, να στρέψεις το φακό, σε εσένα. Έχεις γεννηθεί με δεξιότητες και τώρα πια έχεις ακόμη μια ΕΥΚΑΙΡΙΑ, να μάθεις περισσότερα, ώστε να συνεχίσεις την ανοδική σου πορεία! Ναι, ανοδική πορεία γιατί ακόμη και σε αυτή τη συνθήκη, εσύ εξελίσσεσαι!

Εκπαίδευσε, ψυχοεκπαίδευσε τον εαυτό σου να δίνει μεγαλύτερη διάσταση στις όμορφες στιγμές και στα δυνατά σου χαρακτηριστικά. Αξιοποίησε όλα σου τα όπλα ή απέκτησε καινούργια! Τρόποι υπάρχουν, πολλοί! Ψάξε, ψάξε και άλλο. Ζήτα βοήθεια, ζήτα ενισχύσεις! Μετακινήσου από τη θέση σου, μπορείς!

Ξεκίνα με το να εκφράζεις τα συναισθήματα σου. «Άλλο να λες τι νιώθεις και άλλο να κατηγορείς τον άλλον για αυτό που νιώθεις. Αν κάνεις το πρώτο είναι το πιο πιθανό να πει και εκείνος αυτό που νιώθει. Αν κάνεις το δεύτερο θα αισθανθεί κατηγορούμενος. Όταν είναι κανείς στο εδώλιο έχει δύο επιλογές, ή να αποδεχτεί ότι φταίει και να καταδικαστεί ή να αμυνθεί για να γλυτώσει την κατηγορία.»* Θυμήσου, ότι οι περισσότεροι, θαυμάζουμε αυτούς που μιλούν με την «καρδιά» γιατί μας προκαλούν συγκίνηση και ρίγη.

*Απόσπασμα από το «Ημερολόγιο ενός θεραπευτή», της Χάρις Κατάκη