Φυγή ή Μάχη;  Τι επιλέγεις για τον εαυτό σου;

2020-05-09

«Φυγή ή Μάχη», Εσύ τι επιλέγεις;

«Τάση φυγής»

Όταν λες «φεύγω» τι εννοείς;

Φεύγεις από που και από ποιον; Από τους ανθρώπους γύρω σου; Φεύγεις από ένα, μη υποστηρικτικό για εσένα πλαίσιο; Φεύγεις μήπως από τον ίδιο σου τον εαυτό; Μήπως προσπαθείς να αποδράσεις;

Εφόσον επιλέξεις να φύγεις, πας που (;) ή όπως μας τραγούδησε ο Ορφέας Περίδης «...για που το ´βαλες καρδιά μου...». Ξέρεις που πας; Ξέρεις γιατί πας εκεί που πας; Γνωρίζεις τι θέλεις να βρεις εκεί που θα πας; 

«Τάση Μάχης» 

Αισθάνεσαι απειλή ή φόβο και μπαίνεις σε κατάσταση επίθεσης. Τα πρωταρχικά συναισθήματα του ανθρώπου. Πως και έτσι; Τι προκάλεσε αυτή σου τη στάση; Τι είδους απειλή αισθάνεσαι, τι μπορεί να σου συμβεί; Από ποιον φοβάσαι; Τι είναι αυτό που μπορεί να φοβάσαι ότι θα σου συμβεί και αμύνεσαι σαν θηρίο; 

Το παραπάνω «δίπολο» λίγο ή πολύ, όλοι μας το έχουμε νιώσει, όλοι το έχουμε ζήσει ή και το ζούμε. Η ζωή όμως δεν είναι «άσπρο ή μαύρο», ούτε «σωστό ή λάθος». Έχει και άλλες αποχρώσεις η παλέτα μας, υπάρχουν και άλλες επιλογές. 

Ανακάλυψε τις Συναισθηματικές σου ανάγκες και στήριξε τον εαυτό σου. Πέρα από κοινωνικές και βιολογικές ανάγκες, έχεις και «νου» που τρέφεται με συναισθήματα. Στήριξε τον. Αν δεν γνωρίζεις πως, εάν δεν σε εκπαίδευσαν πως να το κάνεις, ζητά ενισχύσεις. Ειδικοί υπάρχουν. Βρες τον κατάλληλο για εσένα. 

Αξιοποίησε την απεριόριστη δύναμη που διαθέτεις και επέτρεψε στον εαυτό σου να νιώσει ελεύθερα ότι νιώθει. Είσαι ευάλωτος, γιατί είσαι άνθρωπος και αυτό είναι εντάξει. Βρες τι θέλεις να παίρνεις, να νιώθεις και εκπαίδευσε τον εαυτό σου, ώστε να το πετύχει. Βήμα βήμα, κάθε ημέρα κάνε κάτι που θα ωφελήσει τον υπέροχο συναισθηματικό σου κόσμο. 

Φώτισε τις ανάγκες σου. Μάθε να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου, σαν να είσαι εσύ γονιός του εαυτού σου. Θα άφηνες ποτέ το παιδί σου, χωρίς στήριξη; Θα πίεζες ποτέ το παιδί σου να μη νιώθει και να μην εκφράζεται; Θα έλεγες ποτέ στο παιδί σου, δεν αξίζεις μια πιο χαρούμενη και ισορροπημένη ζωή; Θα του μάθαινες να τα παράτα ή μήπως θα του μάθαινες να παλεύει για αυτά που έχει ανάγκη;" 

Δείξε ενσυναίσθηση και συμπόνια στον εαυτό σου. Αναγνώρισε όλα όσα νιώθεις και έτσι θα έρθει και η λύση. Να θυμάσαι πως η λύση έρχεται μόνο μέσα από τη διαχείριση. Είναι ένας τρόπος για να αναπτυχθεί ένας υγιές «ΕΓΩ». 

Θέσε και όρια. Υγιή όρια για εσένα και τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σου. Τα όρια, έννοια σου και, δεν μας περιορίζουν. Τα όρια τα χρειαζόμαστε όλοι καθώς μόνο έτσι μπορούμε να αναπτυχθούμε. Μόνο μέσα σε όρια κάποιος μπορεί να αισθανθεί ασφάλεια, εμπιστοσύνη και σιγουριά. Μια τόσο δα λεξούλα «όρια», με τόση δύναμη! Πρόσθεσε τη στο γλωσσάρι σου. 

Ξανά φτιάξε τη βαλίτσα σου και βάλε μέσα, όλα όσα χρειάζεσαι. 

Άσε πίσω καθετί περιττό, κάθε συναισθηματικό βάρος που δεν είναι δικό σου και ξεκινά. Ξεκινά όχι να παλεύεις, ούτε να φεύγεις... αλλά να ονειρεύεσαι! Ότι και εσύ θα έλεγες στο παιδί σου...ακόμη και εάν δεν είσαι φυσικός γονιός, να θυμάσαι πως όλοι έχουμε ένα «εσωτερικό παιδί» που θέλει να μεγαλώσει και να ζήσει! Φρόντισε το για να ζήσει καλά!