Εργασία vs Χόμπι, ποιος θα νικήσει;

2021-08-17

Οι επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο αισθάνονται όλο και πιο πιεσμένοι. Είναι σαν να μην τους φτάνουν οι ώρες της ημέρας, ενώ ταυτόχρονα παρατούν όλο και περισσότερα πράγματα που έχουν σημασία για τους ίδιους όπως είναι τα χόμπι τους. Ορισμένοι από την άλλη δεν έχουν καθόλου ( χόμπι).

Μπορεί να μην μας ακούγεται τόσο δραματικό, ωστόσο το παραπάνω έχει σοβαρό αντίκτυπο τόσο στα άτομα όσο και στις επιχειρήσεις. Γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν χρόνο για χόμπι, οι επιχειρήσεις πληρώνουν το τίμημα. Η ύπαρξη δηλαδή κάποιου χόμπι έχει την ικανότητα να κάνει τους ανθρώπους ακόμα πιο αποτελεσματικούς. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μπορεί η ύπαρξη κάποιων χόμπι να μας προστατεύσει ακόμα και από την παγίδα του burnout.

Η ύπαρξη χόμπι μπορεί να ενισχύσει:

  • Την δημιουργικότητα μας: Για να ανταγωνιστούν το σημερινό γεμάτο και συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, οι οργανισμοί χρειάζονται νέες, καινοτόμες ιδέες που θα ξεχωρίσουν από το πλήθος. Ωστόσο η εύρεση μιας πλήρως πρωτότυπης ιδέας μπορεί να είναι δύσκολη όταν το μυαλό μας είναι γεμάτο με στόχους, μετρήσεις και προθεσμίες. Ένα δημιουργικό χόμπι μπορεί να μας αποτραβήξει από όλα αυτά. Είτε είστε μουσικός, καλλιτέχνης, συγγραφέας ή μάγειρας, συχνά ξεκινάτε με έναν κενό καμβά στο μυαλό σας. Απλά σκεφτείτε: Τι θα δημιουργήσουμε που θα προκαλέσει τα συναισθήματα που θέλουμε; Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δίνοντας στον εαυτό μας αυτόν τον διανοητικό χώρο και εστιάζοντας στα συναισθήματα, μπορούμε να αναζωπυρώσουμε τη δημιουργικότητα μας. Οι νευροεπιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η ορθολογική σκέψη και τα συναισθήματα χρησιμοποιούν διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. Για να ανοίξουν οι πύλες της δημιουργικότητας, και τα δύο πρέπει να είναι στο παιχνίδι.
  • Την προοπτική μας: Ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα στη δημιουργική διαδικασία είναι να σκεφτούμε πώς κάποιος άλλος θα βιώσει την ιδέα μας. Κάνοντας δημιουργικά χόμπι, σκεφτόμαστε έτσι όλη την ώρα. Ένας αγγειοπλάστης φαντάζεται πώς θα αντιδρούσε ο παραλήπτης στην όψη ενός βάζου. Ένας μυστηριώδης μυθιστοριογράφος εξετάζει αν ένας ανυποψίαστος αναγνώστης θα εκπλαγεί από μια πλοκή.
  • Την αυτοπεποίθηση μας: Είναι πολύ εύκολο να χάσουμε την δημιουργική μας αυτοπεποίθηση. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «η δημιουργική δραστηριότητα συσχετίστηκε θετικά με εμπειρίες αποκατάστασης (π.χ. μαεστρία, έλεγχος και χαλάρωση) και αποτελέσματα που σχετίζονται με την απόδοση (π.χ. δημιουργικότητα εργασίας και συμπεριφορές εκτός ρόλου)». Στην πραγματικότητα, έγραψαν, «Η δημιουργική δραστηριότητα ενώ είναι μακριά από την εργασία μπορεί να είναι μια δραστηριότητα αναψυχής που παρέχει στους υπαλλήλους βασικούς πόρους για να αποδώσουν σε υψηλό επίπεδο». Επομένως είναι ωφέλιμο να αφιερώνουμε χρόνο έστω και λίγο για τα χόμπι μας. Μελέτες δείχνουν ότι 45 λεπτά δημιουργώντας τέχνη βοηθάει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της ικανότητας εκπλήρωσης υποχρεώσεων του ατόμου.

Tip: Έχετε αναρωτηθεί με ποιο τρόπο μπορείτε να ενθαρρύνετε την επιχείρηση σας ώστε να γιορτάζει τα χόμπι σας; Για παράδειγμα Ο Ζάππος* τοποθετεί έργα τέχνης των εργαζομένων στους τοίχους του και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να διακοσμούν τα γραφεία τους με όποιον τρόπο επιθυμούν. Ορισμένες επιχειρήσεις διοργανώνουν σόου ταλέντων. Ακόμη και οι εργαζόμενοι που μπορεί να μην έχουν αυτού του είδους τα ταλέντα χρειάζεται να ενθαρρύνονται να κάνουν κάτι δημιουργικό και συνάμα διασκεδαστικό.

Επίσης, ορισμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι αφιερώνουν χρόνο στα δικά τους χόμπι, δίνοντας το σωστό παράδειγμα.

Βρείτε λοιπόν αυτό το κάτι που σας ευχαριστεί και αναδείξτε τον δημιουργικό σας εαυτό. Το να βγούμε όλοι κερδισμένοι είναι στο χέρι μας. Επομένως τι θα επιλέξετε;

Σε ευχαριστώ που επιλέγεις το Καλοτάξιδο για να σε συντροφεύει.

Πηγή: Gaetano DiNardi

*αμερικανικός διαδικτυακός λιανοπωλητής παπουτσιών και ενδυμάτων