Ενισχύω την αυτοπεποίθηση μου!

2019-01-18

Όταν η αυτοπεποίθηση μας, σκοράρει ψηλά νιώθουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα! Να κατακτήσουμε τον πιο προκλητικό στόχο, να μαγέψουμε ακόμη και τον πιο δύσκολο συνομιλητή μας, να ελιχθούμε σε μια συνάντηση και να εμπνεύσουμε το ακροατήριο μας. Να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον και να κερδίσουμε την προσοχή, όλων εκείνων που μας ενδιαφέρουν. Αυτοπεποίθηση! Μια λέξη, με ισχυρό νόημα για τον καθένα μας. Νιώθουμε αισιόδοξοι και γεμάτοι ενέργεια, με συνέπεια να παρακινούμε τον εαυτό μας πιο εύκολα, χωρίς μεγάλη προσπάθεια, προς όποια κατεύθυνση επιθυμούμε καθώς, όλα δείχνουν τόσο εύκολα να συμβούν. 

Τι καλά, να βιώναμε παντοτινά τέτοιου είδους συναισθήματα-. Μα στην πραγματική ζωή, οι συνθήκες μεταβάλλονται τόσο γρήγορα που τις φορές εκείνες που το στρες, το άγχος και οι προβληματισμοί της καθημερινότητας μας καταβάλλουν, δεν συνειδητοποιούμε, πως η αυτοπεποίθηση μας μειώνεται. Ξεφουσκώνει σιγά, σιγά σαν το μπαλόνι, λίγο προτού το δέσεις, για να κρατήσει όλο τον «αέρα» που του έχεις δώσει. Κάπως έτσι μεταβάλλονται και τα συναισθήματα μας. Την αισιοδοξία την διαδέχεται η αδυναμία και η κόπωση, που είναι «ξαδερφάκια» με την απαισιοδοξία και την κατήφεια. Μεγάλη «αδερφή» των δύο τελευταίων είναι η απογοήτευση, όπου προσκαλεί με τη σειρά της στην ίδια παρέα, τη «φίλη» της την αδράνεια. 

Μήπως να εξετάσουμε όλες μας τις επιλογές, προτού μας συναντήσει και η κυρία καθήλωση, που με τη σιωπή της θα μας ξεκουφάνει και θα μας κουράσει ακόμη περισσότερο; 

Το Καλοτάξιδο, σε προτρέπει να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου κατάλληλα, ώστε να διατηρείς την αυτοπεποίθηση σου, σε υψηλά επίπεδα. Μαθαίνεται, αρκεί να ξεκινήσεις να εφαρμόζεις τα εξής: Ξεκίνα να συμπεριφέρεσαι σαν τον ηγέτη, που θέλεις να γίνεις μελλοντικά. Τι να κάνεις; Ας αναφερθούμε για παράδειγμα στη διεξαγωγή μιας σημαντικής συνάντησης για εσένα. Πως συμπεριφέρεσαι; 

Είσαι έτοιμος; Η λίστα σου, είναι η παρακάτω. 

Διατήρησε έντονη οπτική επαφή με τον συνομιλητή σου. Μην κοιτάς δεξιά και αριστερά ή το κινητό σου. Ασχολήσου μόνο με τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου και δείξε του πόσο σημαντικός είναι για εσένα. Θα κερδίσεις τον σεβασμό του, εφόσον του δείξεις πρώτος ότι τον σέβεσαι. 

Η δύναμη της χειραψίας, όχι αυτή του ψαριού -που κρέμεται ο καρπός- αλλά αυτή του νικητή! Κράτα δηλαδή ανοιχτή την παλάμη σου, προτού δώσεις το χέρι σου. Ακόμη και την πρώτη φορά που γνωρίζεις κάποιον, δείξε ενθουσιασμό και κάνε τον να νιώσει όμορφα.

Επεδίωξε, κατά τη χειραψία και ένα γρήγορο άγγιγμα στην πλάτη. Φέρτε στη μνήμη σας χειραψίες σπουδαίων προσώπων. Πόσες συμβολικές κινήσεις πραγματοποιούν, όταν χαιρετούν; Μάθε και εσύ από τους ισχυρούς, όλα όσα μπορούν να υποστηρίξουν το σκοπό σου. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης σου, να θυμάσαι πως δεν είσαι ένας ακόμη συμμετέχων, αλλά κάποιος σπουδαίος με ενεργό ρόλο! Δείξε το πόσο νοιάζεσαι για όσα συμβαίνουν στην συνάντηση.  

Να πατάς καλά στα πόδια σου ή αλλιώς να είσαι γειωμένος με το έδαφος. Φρόντισε οι πατούσες σου να ακουμπούν στο πάτωμα καλά και σταμάτα να σταυρώνεις τα πόδια σου ή να τα κουνάς δεξιά και αριστερά, γιατί έτσι στέλνεις μήνυμα στον συνομιλητή σου, πως είσαι νευρικός ή ότι αμύνεσαι. 

Φτάσαμε και στο αγαπημένο μου: Κάνε τον εαυτό σου να δείχνει μεγάλος και το παράδοξο είναι πως σε προτρέπει ένας μικροκαμωμένος άνθρωπος!Κατέλαβε ακόμη περισσότερο χώρο στο τραπέζι της συνάντησης από αυτόν που πραγματικά χρειάζεσαι. Άπλωσε επιμελώς τα χέρια σου και έλεγχε τις κινήσεις σου. Να μην δείχνεις χαοτικός, αλλά ισχυρός και έτοιμος για όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν. Μην σταυρώνεις τα χέρια σου, δείχνει αμηχανία. Προσπάθησε να έχεις ανοιχτό το σώμα σου, για να μπορείς να αναπνέεις σωστά και τέντωσε σε ορθή γωνία την πλάτη σου. Μην ξεχνάς τις παλάμες! Ανοιχτές, γιατί δείχνει ισχύ, κύρος και δύναμη. 

Φρόντισε να έχεις θέση στο τραπέζι της συνάντησης. Κάθισε, ώστε να σε δούνε όλοι. Τι και αν δεν υπάρχει καρέκλα; Τρέξε να βρεις και να την τοποθετήσεις σε περίοπτη θέση. Μη στέκεσαι διακριτικά σε μια γωνία στον τοίχο, πίσω από τους άλλους για να μην ενοχλείς. Να ενοχλήσεις είναι ο στόχος σου, ώστε να κερδίσεις τις εντυπώσεις. 

Όπως διαπίστωσες διαβάζοντας τα παραπάνω, δεν γεννιόμαστε με αυτοπεποίθηση, μαθαίνουμε όμως να την κατασκευάζουμε. Αυτό συμβαίνει με τους περισσότερους ισχυρούς ανθρώπους που ασκούν ηγεσία. Την κατασκευάζουν, ώστε να μπορούν να παρακινούν τον εαυτό τους καλύτερα. Εσύ, τι θα επιλέξεις να κάνεις τώρα που ξέρεις; Θα συνεχίσεις να κάνεις ευχές ή θα ξεκινήσεις να θέτεις στόχους για την αυτοβελτιώση σου;