Ελπίδα, το πιο δύσκολο συναίσθημα

2021-11-12

«Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, λυτρώθηκα από το νου κι από την καρδιά, ανέβηκα πιο πάνω, είμαι λεύτερος», Νίκος Καζαντζάκης.

Έχετε αναρωτηθεί για ποιο λόγο ο Καζαντζάκης βάζει την ελπίδα και τον φόβο στην ίδια μοίρα; Είναι άραγε δυο εντελώς διαφορετικές έννοιες ή μήπως είναι τόσο συνδεδεμένες μεταξύ τους σε σημείο αλληλεξάρτησης;

Η λέξη ελπίδα είναι συνήθως συνυφασμένη με θετικά συναισθήματα. Είναι όντως έτσι; Η ελπίδα είναι καμιά φορά δύσκολο να οριστεί. Πολλές φορές η αρνητικά φορτισμένη έννοια της ελπίδας εκδηλώνεται, λανθασμένα, μέσω του φόβου.

Η ενδεχόμενη πραγματοποίηση μιας απειλητικής ή αρνητικής κατάστασης μπορεί ωστόσο να λειτουργήσει ως εφαλτήριο κινητοποίησης για τον καθένα από εμάς.

Από την άλλη, όλοι μας χρειαζόμαστε να γνωρίζουμε ή να θεωρούμε ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς, να πορευόμαστε με ελπίδα και μια νότα αισιοδοξίας στη ζωή μας. Η προοπτική και μόνο ότι θα συμβούν όμορφα πράγματα, οι ευχές και οι επιθυμίες μας θα πραγματοποιηθούν έχει την ικανότητα να αναζωπυρώσει ακόμα και την πιο μικρή φλόγα. Υπό αυτή την έννοια, η ελπίδα είναι ουσιαστική για τον καθορισμό και τελικά την επίτευξη των στόχων. Ακόμα και όταν όλοι οι δρόμοι φαίνεται ότι οδηγούν σε αδιέξοδο πάντα θα υπάρχει μια κρυφή διαδρομή.

Αξίζει να θυμηθούμε πως «Όταν η Πανδώρα άνοιξε το απαγορευμένο πιθάρι και ξεχύθηκαν όλα τα κακά στη γη, τελευταία έμεινε η ελπίδα και εκείνη πιάστηκε από αυτήν».

Μην σου φαντάζουν σουρεαλιστικές φανφάρες ενός ουτοπιστή όλα όσα έχεις διαβάσει μέχρι τώρα. Η επίδραση της ελπίδας στην κοινωνική, την ψυχική και την σωματική μας ευεξία είναι τεκμηριωμένη. Συνδέεται με την ικανοποίηση και μάλιστα η επικρατούσα άποψη είναι, ότι η ελπίδα λειτουργεί ως ρυθμιστής ενάντια στα αρνητικά και ψυχοπιεστικά γεγονότα.

Τα οφέλη όμως δεν σταματούν εκεί. Η ελπίδα κάνει τους ανθρώπους πιο αθλητικούς, με περισσότερα ακαδημαϊκά επιτεύγματα, επιτυχημένους επαγγελματίες και προσφέρει ένα αίσθημα ευεξίας.

Οι άνθρωποι που επιλέγουν την φωτεινή οδό είναι πολύ πιο πιθανό να φροντίζουν την καριέρα και την υγεία τους επειδή είναι στραμμένοι προς το μέλλον. Θέτουν και αναλαμβάνουν δράση να επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους.

Να θυμάσαι άνθρωπε εσύ ορίζεις τη μοίρα σου, άρα και τη ζωή σου. Μπορείς κάθε μέρα να ξυπνάς και να επιλέγεις το φωτεινό μονοπάτι της ελπίδας και της αισιοδοξίας. Και αν καμιά φορά «ξεστρατίσεις», έρχεται ο φόβος, η ανησυχία για να σε αφυπνίσουν. Μην τα φοβάσαι αυτά τα συναισθήματα, αποτελούν έναν ακόμη τρόπο να οδηγηθείς σε μια ανώτερη, πιο λαμπερή ζωή, αρκεί να το τολμήσεις.

Φύλαξε τη την ελπίδα σου. Είναι οδηγός και σύντροφος για μια καλύτερη ζωή. Είναι πολύτιμη σαν και εσένα! 

Σε ευχαριστώ που επιλέγεις το Καλοτάξιδο για να σε συντροφεύει.