Διαχείριση χρόνου ή ενέργειας;

2021-07-29

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε τόσο απορροφημένοι στην εργασία μας που ενίοτε ξεχνάμε βασικές ανάγκες και λειτουργίες που προϋποθέτουν την ψυχική και σωματική μας υγεία και ευεξία. Πόσοι από εσάς φεύγετε το πρωί για την εργασία σας χωρίς να έχετε φάει πρωινό; Κοιμάστε 8 ώρες; Γυμνάζεστε; Βρίσκετε χρόνο για την οικογένεια σας;

Ανταποκρινόμαστε στις αυξανόμενες απαιτήσεις στον χώρο εργασίας δουλεύοντας περισσότερες ώρες, οι οποίες αναπόφευκτα μας επιβαρύνουν σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά. Αυτό οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα δέσμευσης και αύξηση των επιπέδων απόσπασης.

Το βασικό πρόβλημα με την πολύωρη εργασία είναι ότι ο χρόνος είναι ένας πεπερασμένος πόρος. Η ενέργεια είναι μια διαφορετική ιστορία. Οριζόμενη στη φυσική ως η ικανότητα εργασίας, η ενέργεια προέρχεται από τέσσερις διαφορετικές πηγές στους ανθρώπους: το σώμα, τα συναισθήματα, το μυαλό και το πνεύμα. Σε κάθε μια, η ενέργεια μπορεί να επεκταθεί συστηματικά και να ανανεώνεται τακτικά με τη δημιουργία συγκεκριμένων τελετουργιών - συμπεριφορών που ασκούνται σκόπιμα και προγραμματίζονται με ακρίβεια, με στόχο να καταστούν ασυνείδητες και αυτόματες το συντομότερο δυνατό.

Προκειμένου να αναζωπυρώσουν την ενεργητικότητα του εργατικού τους δυναμικού, οι οργανισμοί χρειάζεται να επενδύσουν στο προσωπικό τους, με σκοπό να επανακινητοποιηθούν και να ανακτήσουν το πάθος για την εργασία τους. Κανείς δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει την εργασία του σαν ένα καταναγκαστικό μέσο βιοπορισμού.

Ωστόσο, για να αναζωπυρωθούν τα άτομα πρέπει και τα ίδια να αναγνωρίσουν τις συμπεριφορές που εξαντλούν την ενέργεια τους και στη συνέχεια να αναλάβουν την ευθύνη για την αλλαγή τους, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν.

Η καθιέρωση απλών τελετουργιών όπως:

  • Καθορισμένη ώρα ύπνου
  • Ελάττωση της κατανάλωσης αλκοολ
  • Καθημερινή γυμναστική
  • Χρόνος για τον εαυτό σας μέσα στην ημέρα

μπορούν να οδηγήσουν σε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε όλους τους οργανισμούς.

Σε μια ανεπτυγμένη κοινωνία οι άνθρωποι περνάμε το 40% ή και ακόμα περισσότερο του χρόνου μας δουλεύοντας. Αξίζει να προσπαθήσουμε να παραμένουμε υγιείς και να απολαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό που κάνουμε. Ευχή μου να αφιερώνουμε παραπάνω χρόνο για να φροντίζουμε τους εαυτούς μας, μιας και κανένας άλλος δεν θα το κάνει για εμάς.

Το Καλοτάξιδο και εγώ σου ευχόμαστε να θέτεις πάντα τον εαυτό σου ως προτεραιότητα και να μένεις αληθινός.